Etämyynti (postimyynti)
Etämyynti on tavaran myyntiä kuljetettuna yksityishenkilöille tai heihin rinnastettaville ostajille. Kun tavaran ostaja on arvonlisäverovelvollisten rekisteriin merkitty elinkeinonharjoittaja, kyse ei ole tavaran etämyynnistä. Tällöin tavaran myynti kuljetettuna toiseen EU-maahan on yleensä yhteisömyynti ja osto toisesta EU-maasta yhteisöhankinta.
Esimerkki 1: Yksityinen kuluttaja Ruotsissa tekee ostoksen suomalaisen yrityksen FI verkkokaupassa. FI myy ja toimittaa tavaran Suomessa sijaitsevasta tavaroiden jakelukeskuksesta suoraan yksityiselle kuluttajalle Ruotsiin. Liiketoiminnan koodi on 12 ja kauppakumppanin alv-numero on QN999999999999.
Verkkokaupassa useimmat tavarat myydään jälleenmyyjiltä yksityisille kuluttajille. Jos tavara myydään kuluttajan jäsenmaamaassa ensin yritykselle, ennen kuin se myydään yksityiselle kuluttajalle, rajat ylittävä liiketoimi on kahden yrityksen välinen kauppa (B2B). Tällaista kauppaa ei ilmoiteta koodilla 12, vaan liiketoiminnan koodi on silloin 11.
Esimerkki tilanteesta, jota ei kuulu ilmoittaa Intrastatissa:
Yksityishenkilö Suomessa ostaa tavaran saksalaisen yrityksen DE verkkokaupasta. DE sekä toimittaa tavaran, että lähettää laskun yksityiselle kuluttajalle. Intrastat-ilmoitusta ei tehdä lainkaan koska tiedonantovelvollisuus koskee vain yrityksiä. Tässä tapauksessa tavaran ostaja ja vastaanottaja on yksityishenkilö.
Etämyyntiä harjoittavan yrityksen määrittely tiedonantovelvolliseksi:
Etämyyntiä harjoittava yritys määritellään EU-sisäkaupan tilastoilmoittajaksi samojen yleisperiaatteiden mukaisesti kuin muutkin ilmoittajat eli silloin, kun asianomaiselle kalenterivuodelle määritelty kynnysarvo on ylittynyt.
Jos yritys rekisteröityy OSS-järjestelmään toisessa jäsenmaassa ja yrityksen y-tunnus lopetetaan Suomessa (yrityksellä ei ole enää suomalaista y-tunnusta), pitää yrityksen olla yhteydessä Tullin tilastointiin intrastat@tulli.fi, jotta Intrastat-tiedonantovelvollisuus voidaan lopettaa.
Arvonlisäveron erityisjärjestelmät (One Stop Shop)
- Erityisjärjestelmissä myyjä voi hoitaa tavaroiden ja palvelujen kuluttajamyyntien arvonlisäverovelvoitteet koko EU:ssa yhden EU-maan kautta.
- Myyjä, joka ei käytä erityisjärjestelmiä, rekisteröityy arvonlisäverovelvolliseksi niissä EU-maissa, joissa sillä on myyntejä kuluttajille.
- Arvonlisäveron erityisjärjestelmät ovat käytössä kaikissa EU-maissa. Koska alv-velvoitteet voi hoitaa keskitetysti yhdessä EU-maassa, erityisjärjestelmän käyttäminen vähentää rajat ylittävää verkkokauppaa harjoittavien yritysten hallinnollista taakkaa.
Lue lisää Veron sivulta Arvonlisäveron erityisjärjestelyt (One Stop Shop).