Laatuseloste: Tavaroiden ulkomaankaupan maa-, maaryhmä- ja toimialakatsaukset
1. Tilastotietojen relevanssi
1.1 Tietosisältö ja käyttötarkoitus
Ulkomaankaupan maakatsauksissa esitellään tuoreimpia tavararyhmittäisiä tietoja Suomen ja jonkin muun maan välisestä kaupasta. Vastaavanlaisia katsauksia voidaan laatia myös erilaisista maaryhmistä (esim. EU-maat, kehitysmaat, Latinalainen Amerikka jne.). Ulkomaankaupan toimialakatsauksissa esitellään tuoreimpia maa- ja maaryhmäkohtaisia tietoja Suomen ulkomaankaupasta jollakin tietyllä toimialalla (esim. metsäteollisuus, korkean teknologian tuotteet jne.).
Maa- ja toimialakatsauksista saadaan taloudellista analyysia varten luotettava kuva ulkomaankaupan tuoreimmasta kehityksestä. Katsaukset ovat tärkeä väline sekä julkisen että yksityisen sektorin päätöksentekijöille, suunnittelijoille ja tutkijoille niin kansallisella tasolla kuin EU:n ja useiden kansainvälisten järjestöjen toiminnassa.
1.2 Keskeiset käsitteet ja luokitukset
Sisäkaupan eli EU:n jäsenmaiden välisen kaupan tiedot kerätään Intrastat-järjestelmällä tiedonantovelvollisilta toimijoilta. Ulkokaupan eli EU:n ulkopuolisten maiden kanssa käytävän kaupan tilastotiedot saadaan tullausjärjestelmästä.
Tavaroiden tilastointi perustuu EU:n yhdistettyyn tavaranimikkeistöön (Combined Nomenclature, CN). Vienti tilastoidaan määrämaittain FOB-arvon ("free on board") mukaan ja tuonti alkuperämaittain CIF-arvon ("cost, insurance and freight") mukaan. Alkuperämaaksi katsotaan maa, jossa tavara on valmistettu tai jossa viimeisin taloudellisesti merkittävä osa valmistusta on tapahtunut. Tavaran pakkaamista ei pidetä valmistuksena. Viennin määrämaaksi katsotaan vientiajankohtana viimeisin tiedossa oleva maa, jonne tavara on tarkoitus viedä Suomesta joko suoraan tai toisen maan kautta.
Maa- ja toimialakatsauksissa CN-luokitukseen pohjautuvaa tilastoaineistoa on voitu yhdistellä käyttötarpeen mukaan seuraavien luokitusten mukaisesti:
- Kansainvälisen kaupan luokittelustandardi; Standard International Trade Classification (SITC, rev.4, alkaen v. 2007)
- Tuoteluokittelu toiminnan lajin mukaan; Classification of Products by Activities (CPA)
- Tavarat makrotaloudellisen luokkien mukaan, Classification by Broad Economic Categories (BEC, rev. 4)
- Euroopan yhteisön toimialaluokitus; Nomenclature générale des Activités économiques dans les Communautés européennes (NACE)
1.3 Lait ja asetukset
Ulkomaankauppatilasto perustuu Euroopan unionin lainsäädäntöön sekä Suomen kansalliseen tilastolakiin (280/04) ja tullilakiin (304/2016). EU:n lainsäädännössä tilastointia ohjaavat asetukset Euroopan yritystilastoista:
- Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/2152 Euroopan yritystilastoista ja kymmenen säädöksen kumoamisesta yritystilastojen alalla
- Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2020/1197 Euroopan yritystilastoista ja kymmenen säädöksen kumoamisesta yritystilastojen alalla annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/2152 nojalla vahvistettavista teknisistä määrittelyistä ja järjestelyistä
- Komission delegoitu asetus (EU) 2021/1704 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/2152 täydentämisestä täsmentämällä yksityiskohtaisesti ne tilastotiedot, jotka vero- ja tulliviranomaisten on annettava, ja muuttamalla sen liitteitä V ja VI
- Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2021/1225 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/2152 mukaista tiedonvaihtoa koskevien järjestelyjen täsmentämisestä ja komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2020/1197 muuttamisesta unionin ulkoisen viennin jäsenvaltion sekä raportointiyksiköiden velvollisuuksien osalta
Maaluokitus perustuu Komission täytäntöönpanoasetukseen (EU) 2020/1470 tavaroiden ulkomaankauppaa koskevien Euroopan tilastojen maa- ja alueluokituksesta ja muiden yritystilastojen maantieteellisestä jaottelusta. Maakoodit ovat Kansainvälisen standardisoimisjärjestön standardin ISO 3166 mukaisia koodeja.
2. Menetelmäkuvaus
Tiedot Suomen käymästä kaupasta muiden EU-maiden kanssa kerätään yritysten antamista tilastoilmoituksista sisäkaupan Intrastat-järjestelmällä. Siinä tuojat ja viejät ilmoittavat kuukausittain tarvittavat tilastotiedot sisäkaupastaan Tullille. Tiedot Suomen ja kolmansien maiden välisestä tavarakaupasta saadaan tulli-ilmoituksista, jotka on annettava jokaisesta tuonti- ja vientilähetyksestä. Suomen ulkomaankauppatilaston laadinnassa sisä- ja ulkokaupan tiedot yhdistetään.
3. Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus
Maa- ja toimialakatsausten tiedot saattavat olla osaksi ennakollisia. Luvut muuttuvat perusaineiston täydentyessä ja aineistoa edelleen tarkastettaessa. Kunkin kalenterivuoden tiedot vahvistetaan seuraavan vuoden elokuun loppuun mennessä.
Pääsääntöisesti kaikki Suomesta vietävät ja Suomeen tuotavat tavarat tilastoidaan. Tilastoinnin edellytyksenä on, että tavara fyysisesti saapuu maahan tai lähtee maasta. Poikkeuksena ovat kuitenkin laivat ja lentokoneet, jotka tilastoidaan omistussuhteen muututtua. Tilastojen ulkopuolelle jäävät mm. kauttakuljetukset sekä sellaiset taloustoimet, joilla ei ole merkittävää kaupallista arvoa. Lisäksi pienimmät yritykset on vapautettu sisäkaupan tilastojen ilmoittamisvelvollisuudesta. Palvelujen ulkomaankauppa jää myös tämän tilaston ulkopuolelle.
4. Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus
Tullin tilastointi päättää maa-, maaryhmä- ja toimialakatsausten julkaisuaikataulusta aiheen ajankohtaisuuden mukaan. Julkaisuajankohtaan vaikuttavat ulkomaankaupan kehityksen lisäksi mm. valtiovierailut, kauppaneuvottelut, messut jne. Julkaisuaikataulua pidetään yllä Tullin verkkosivuilla. Katsauksissa käytetään yleensä uusimpia kuukausitason tietoja. Osa katsauksista julkaistaan kuitenkin vain vuosiaineiston pohjalta.
5. Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys / selkeys
Ulkomaankaupan maa- ja toimialakatsaukset julkaistaan Tullin verkkosivuilla. Katsaukset voi myös tilata toimitettavaksi sähköpostilla. Yksityiskohtaiset tilastot tavararyhmittäin ja maittain ovat saatavissa Tilastopalvelusta ja Tullin maksuttomasta Uljas-tilastotietokannasta.
Maa- ja toimialakatsauksista ja muistakin ulkomaankauppatilastoista saa lisätietoja Tullin verkkosivuilta kohdasta Tilastot. Sivuilta löytyvät mm. ulkomaankauppatilastojen tilastointiperiaatteet sekä kaikki Tullin julkaisemat tilastot, katsaukset ja tiedotteet Suomen tavaroiden ulkomaankaupasta.
Lisätietoja:
- Tilastopalvelu: puh. 0295 52335
- sähköposti: tilastot[at]tulli.fi
- Verkkosivut: tulli.fi
- Uljas-tilastotietokanta: uljas.tulli.fi
6. Tilastojen vertailukelpoisuus
Maa- ja toimialakatsauksia on Tullin verkkosivuilla vuodesta 2021 lähtien. Aiempien vuosien katsauksia voi pyytää Tilastopalvelusta. Vuotta 2000 vanhempia katsauksia on saatavissa vain paperijulkaisuina.
7. Selkeys ja eheys / yhtenäisyys
EU:n jäsenvaltiot ovat pyrkineet harmonisoimaan tavaroiden ulkomaankaupan tilastoinnissa käytettävät menetelmät, käsitteet ja määritelmät. Harmonisointi parantaa tilastojen yhtenäisyyttä ja vertailtavuutta.
Maa- ja toimialakatsausten tiedot tarkentuvat kuukausittain uusien kuukausitilastojen julkaisemisen yhteydessä.
Ulkomaankauppatilastojen lisäksi tilastotietoja ulkomaankaupasta on saatavilla myös Tilastokeskuksen kansantalouden tilinpidosta sekä maksutasetilastosta. Nämä tilastot on laadittu eri menetelmillä.
Tullin verkkosivuilla Tilastopalvelu-osiossa on listattu linkkejä eri maiden ja kansainvälisten yhteisöjen, mm. EU:n ja YK:n ulkomaankauppasivustoille.