Hyppää sisältöön

Palautustavara

Palautustavaralla tarkoitetaan ns. normaalipalautusta, jolloin tavara myynnin jälkeen palautetaan takaisin myyjälle, esimerkiksi reklamoinnin seurauksena. Palautustavara tilastoidaan riippumatta siitä, liittyykö palautukseen hyvitystä tai ei.

Palautustavaran tilastoinnissa käytetään liiketoimen koodeja 21, 22 tai 23, kun alku­peräinen tuonti- tai vientitapahtuma on ilmoitettu koodilla 11, 12, tai 33. Jos alkuperäinen tapahtuma on ilmoitettu koodilla 80, 91 tai 99, niin tavaran palautuksessa käytetään samaa koodia. Näin menetellään myös silloin, jos alkuperäistä tuonti- tai vientitapahtumaa ei ole ilmoitettu, koska tiedonantajalla ei ole ollut kyseisen suunnan mukaista tiedonantovelvollisuutta. Palautustavarasta ei tilastointijärjestelmässä ole kyse silloin, kun tavara palautetaan korjauksen (liiketoimen koodi 60) tai palkkatyövalmistuksen jälkeen (koodi 51 tai 52).

Tilastointi tapahtuu tavanomaiseen tapaan tuonnin tai viennin lomakkeella (esim. 1). Lomake ilmaisee palautuksen suunnan: viedyn tavaran palautus Suomeen ilmoitetaan tuonnin lomakkeella ja tuodun tavaran palautus Suomesta viennin lomakkeella. Palautustavaran alkuperämaaksi ilmoitetaan tuonnissa lähetysmaa.

Suomalainen yritys FI myy maaliskuussa 100 kpl valmistamiaan koneita ruotsalaiselle yritykselle SE. Koneet myös toimitetaan Ruotsiin maaliskuussa. Osa koneista on vioittunut, ja SE palauttaa maaliskuussa 10 kpl takaisin Suomeen.

FI ilmoittaa 100 kpl koneita maaliskuun viennin Intrastat-ilmoituksella. Liiketoimen koodi on 11 (myynti). Palautetut koneet (10 kpl) ilmoitetaan maaliskuun tuonnin ilmoituksella liiketoimen koodilla 21 (tavaran palautus). Palautettujen koneiden lähetys- ja alkuperämaaksi merkitään SE Ruotsi.

Jos yrityksellä ei ole palautustavaran toimitussuunnan mukaista ilmoitus-velvollisuutta, jätetään palautus ilmoittamatta (esim. 2). Jos tavaran toimitus ja siihen liittyvä palautus on kuitenkin tapahtunut saman tilastojakson aikana, vähennetään palautustavaran osuus suoraan ko. tavaratoimituksesta eli ilmoitetaan kyseisen tavaran todellinen tuonti tai vienti nettomääräisenä (esim. 3).

Suomalainen yritys FI myy maaliskuussa 100 kpl valmistamiaan koneita ruotsalaiselle yritykselle SE. Koneet toimitetaan Suomesta Ruotsiin maaliskuussa.

Osa koneista on vioittunut ja SE palauttaa huhtikuussa 5 kpl takaisin Suomeen.

FI ilmoittaa maaliskuun viennin Intrastat-ilmoituksella 100 kpl koneita. Liiketoimen koodi on 11 (myynti). Palautettuja koneita (5 kpl) ei ilmoiteta.

Suomalainen yritys FI myy maaliskuussa 100 kpl valmistamiaan koneita ruotsalaiselle yritykselle SE. Koneet toimitetaan Suomesta Ruotsiin maaliskuussa.

Osa koneista on vioittunut ja SE palauttaa maaliskuussa 5 kpl takaisin Suomeen.

FI ilmoittaa maaliskuun viennin Intrastat-ilmoituksella 95 kpl koneita.

Suomalainen yritys FI ostaa maaliskuussa 10 kpl koneita ruotsalaiselta yritykseltä SE. Koneet toimitetaan Suomeen maaliskuussa. Kauppatapahtumakoodi on 11 (osto).

Osa koneista on vioittunut, ja FI palauttaa huhtikuussa 4 kpl takaisin Ruotsiin. Ruotsalainen yritys lähettää toukokuussa 4 uutta konetta suomalaiselle yritykselle vioittuneiden tilalle.

FI ilmoittaa toukokuun tuonnin Intrastat-ilmoituksella 4 kpl koneita. Liiketoimen koodi on 22 (Palautettujen tavaroiden korvaaminen toisilla tavaroilla). Huhtikuussa Ruotsiin palautettuja koneita ei ilmoiteta.