Suomi.fi-valtuudet
Jos sinulla on suomalainen henkilötunnus, voit tunnistautua
- verkkopankkitunnuksilla
- mobiilivarmenteella (matkapuhelimella, jonka SIM-kortilla on mobiilivarmenne) tai
- varmennekortilla (Poliisin myöntämällä henkilökortilla, Digi- ja väestötietoviraston myöntämällä organisaatiokortilla eli virkakortilla tai sosiaali- ja terveydenhuollon ammattikortilla eli sote-ammattikortilla).
Sähköinen valtuutus on välttämätön Intrastat-ilmoituksia tekevälle henkilölle. Valtuuden antaa yrityksen toimitusjohtaja tai muu henkilö, jolla on nimenkirjoitusoikeus ja se tehdään Suomi.fi-valtuuksissa.
Intrastat-ilmoittamisessa käytettävä valtuus on EU:n jäsenmaiden välisen kaupan Intrastat-tilastoilmoitukset.
Asiamies valtuutetaan myös Suomi.fi-valtuuksissa
Jos käytät asiamiestä eli edustajaa Intrastat-ilmoittamisessa, sinun tulee valtuuttaa edustaja sähköisesti Suomi.fi-valtuuksissa antamalla edustajana toimivalle yritykselle asiointivaltuus (EU:n jäsenmaiden välisen kaupan Intrastat-tilastoilmoitukset).
Edustajan toimitusjohtajan tai muun henkilön, jolla on nimenkirjoitusoikeus, tulee lisäksi antaa ilmoituksia tekeville henkilöille edustamisvaltuus (EU:n jäsenmaiden välisen kaupan Intrastat-tilastoilmoitukset).
Ulkomaalaisten Suomi.fi-tunnistus ja -valtuuttaminen Intrastat-ilmoittamisessa
Suomalaisen yrityksen nimenkirjoittajien, jotka ovat ulkomaan kansalaisia ja joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta, on otettava käyttöön ulkomaan kansalaisen tunnistuspalvelu (UID) Finnish Authenticator -tunnistuspalvelussa.
Tee hakemus valtuuden rekisteröimiseksi Digi- ja väestötietoviraston virkailijavaltuuttamispalvelussa. Jotta voit tehdä valtuutuksen Suomi.fi-valtuuksissa, ulkomaisen yrityksen tulee olla rekisteröity Suomeen. Yrityksen on suositeltavaa valita valtuustyypiksi valtuutusoikeus, jotta valtuuttamista voidaan hoitaa yrityksen tai yhteisön puolesta jatkossa omatoimisesti Suomi.fi-palvelussa. Valtuutusoikeudella yritykset voivat itse valtuuttaa asiamiehiä sähköisesti Suomi.fi-valtuuksissa.
UID-tunnistetta haetaan ennen valtuuksien hakemista. Myös valtuutettavalla henkilöllä on oltava UID-tunniste, jos käytössä ei ole suomalaista henkilötunnusta.
Lisätietoa tunnistuksesta ja valtuuttamisesta
- Miten valtuuksia annetaan ja pyydetään?
- Finnish Authenticator -tunnistuspalvelun ohje
- Hakemuksella valtuuttaminen
Valtuus on voimassa sille määritellyn ajan tai kunnes se poistetaan.
Voit tarkistaa oman valtuutesi voimassaolon Suomi.fi-valtuudet -palvelussa ja varmistaa Intrastat-ilmoittamisen sujuvuuden.