Hyppää sisältöön

Suomi.fi-valtuudet

Jos sinulla on suomalainen henkilötunnus, voit tunnistautua

  • verkkopankkitunnuksilla
  • mobiilivarmenteella (matkapuhelimella, jonka SIM-kortilla on mobiilivarmenne) tai
  • varmennekortilla (Poliisin myöntämällä henkilökortilla, Digi- ja väestötietoviraston myöntämällä organisaatiokortilla eli virkakortilla tai sosiaali- ja terveydenhuollon ammattikortilla eli sote-ammattikortilla).

Sähköinen valtuutus on välttämätön Intrastat-ilmoituksia tekevälle henkilölle. Valtuuden antaa yrityksen toimitusjohtaja tai muu henkilö, jolla on nimenkirjoitusoikeus ja se tehdään Suomi.fi-valtuuksissa.

Intrastat-ilmoittamisessa käytettävä valtuus on EU:n jäsenmaiden välisen kaupan Intrastat-tilastoilmoitukset.

Asiamies valtuutetaan myös Suomi.fi-valtuuksissa

Jos käytät asiamiestä eli edustajaa Intrastat-ilmoittamisessa, sinun tulee valtuuttaa edustaja sähköisesti Suomi.fi-valtuuksissa antamalla edustajana toimivalle yritykselle asiointivaltuus (EU:n jäsenmaiden välisen kaupan Intrastat-tilastoilmoitukset).

Edustajan toimitusjohtajan tai muun henkilön, jolla on nimenkirjoitusoikeus, tulee lisäksi antaa ilmoituksia tekeville henkilöille edustamisvaltuus (EU:n jäsenmaiden välisen kaupan Intrastat-tilastoilmoitukset).

Ulkomaalaisten Suomi.fi-tunnistus ja -valtuuttaminen Intrastat-ilmoittamisessa

Suomalaisen yrityksen nimenkirjoittajien, jotka ovat ulkomaan kansalaisia ja joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta, on otettava käyttöön ulkomaan kansalaisen tunnistuspalvelu (UID) Finnish Authenticator -tunnistuspalvelussa.

Tee hakemus valtuuden rekisteröimiseksi Digi- ja väestötietoviraston virkailijavaltuuttamispalvelussa. Jotta voit tehdä valtuutuksen Suomi.fi-valtuuksissa, ulkomaisen yrityksen tulee olla rekisteröity Suomeen. Yrityksen on suositeltavaa valita valtuustyypiksi valtuutusoikeus, jotta valtuuttamista voidaan hoitaa yrityksen tai yhteisön puolesta jatkossa omatoimisesti Suomi.fi-palvelussa. Valtuutusoikeudella yritykset voivat itse valtuuttaa asiamiehiä sähköisesti Suomi.fi-valtuuksissa.

UID-tunnistetta haetaan ennen valtuuksien hakemista. Myös valtuutettavalla henkilöllä on oltava UID-tunniste, jos käytössä ei ole suomalaista henkilötunnusta.

Yritysten ja organisaatioiden käytön asiakastuki

Suomi.fi-tunnistus ja -valtuutus: Digi- ja väestötietoviraston organisaatioiden asiakaspalvelu, organisaatiopalvelut(at)dvv.fi, p. 0295 535 115 (klo 10-15)

Kysyttävää?

Intrastat
ma–pe 9–12
vs99Tglox1jZvyyhgNuiYv7CJT6gngfnegav