Hoppa till innehåll

Statistikbeskrivning: Landskapsspecifik statistik över utrikeshandeln med varor

Den landskapsspecifika statistiken över utrikeshandeln med varor grundar sig på sådana uppgifter om värdet på export och import som lämnats in av företag som bedriver utrikeshandel. Förutom industrisektorn omfattar statistiken också alla övriga näringsgrenar, såsom parti-, minut- och bilhandeln, gruv- och byggnadsverksamhet, företag som återexporterar varor samt den handel med varor som bedrivs av företag inom servicesektorn. Utrikeshandeln med tjänster ingår inte i statistiken.

Statistiken beskriver handeln med varor över statens gränser enligt det landskap till vilket företaget har riktat sin Intrastatdeklaration för utförsel eller införsel eller sin tulldeklaration för import och export. Samma företag kan ha flera verksamhetsställen i Finland, och dessa rapporteras till Tullen förutom med företagets FO-nummer även med en kod för verksamhetsställe. Vissa storföretag använder sig av centraliserad deklarering och då finns det inga uppgifter om verksamhetsställen angivna i Intrastat- eller tulldeklarationerna. För dessa storföretag har fördelningen enligt verksamhetsställe därför uppskattats vid Tullen utifrån tidigare års deklarationer per verksamhetsställe. I materialet har man också strävat efter att korrigera uppgiften om var företaget är beläget, om företaget enligt Tullens utredning har faktisk produktion i något annat landskap än det där företagets huvudkontor är beläget. De årliga förändringarna i värdet på landskapens export och import kan delvis bero på dessa manuella korrigeringar i materialet, speciellt om landskapets export eller import är mycket koncentrerad.

Uppgifterna om internhandeln, dvs. handeln EU-medlemsländerna emellan, insamlas via Intrastat-systemet från uppgiftsskyldiga aktörer. I systemet ingår endast företag som överstiger det årligen fastställda tröskelvärdet för införsel och/eller utförsel. De enda tillgängliga uppgifterna om den EU-interna handeln som bedrivs av företag som inte ingår i Intrastat-systemet är de uppgifter som ingår i deklarationerna som lämnas till Skatteförvaltningen. Av periodskattematerialet används totalvärdet på gemenskapsinterna förvärv och försäljningar. Eftersom periodskattematerialet inte innehåller utrikeshandelns landsuppgifter eller uppgifter om varuklassificering, kan man för dessa företag bara statistikföra utrikeshandelns totalvärde vid utförsel och införsel samt uppgifter om bransch. Uppgifterna om externhandeln, dvs. handeln med länder utanför EU, fås från förtullningssystemet.

Exporten av varor statistikförs vid Finlands gräns enligt FOB-värdet ("free on board") och importen av varor statistikförs vid Finlands gräns enligt CIF-värdet ("cost, insurance and freight"). Vid statistikföringen används EG:s näringsgrensklassificering (NACE/TOL). I denna statistik kombineras branscherna under industri, handel och övriga branscher enligt följande:
industri = grupp C: Tillverkning
handel = grupp G: Handel; reparation av motorfordon och motorcyklar
övriga branscher = övriga grupper (andra än C och G).

Det första steget i statistikföringsprocessen innebär att det företagsspecifika statistikmaterialet över externhandeln kombineras med de deklarationsspecifika postnumren, och statistikmaterialet över internhandeln med de postnummer som ingår i adressuppgifterna för Intrastat i Tullens kundregister. De observationer som fattas eller som inte överskrider tröskelvärdet för internhandeln tas ur Skatteförvaltningens periodskattematerial. Sedan kombineras materialen över intern- och externhandeln. I nästa steg korrigeras vid behov postnumren på verksamhetsställesnivå vad beträffar företag vars import- eller exportvärde uppgår till över fem miljoner euro årligen. Slutligen läggs de postnummeruppgifter som fattas till med hjälp av en tabell över företagsadresser som uppdateras av Tullens statistik, och därefter kombineras materialet med Statistikcentralens postnummer-landskap-nyckel. Ur det material som erhålls på detta sätt summeras exporten och importen enligt landskap.

I det sista skedet kombineras materialet från det föregående skedet med uppgifterna i tabellen med företagsadresser om näringsgrensindelning (TOL) och om ägartyp (OTY) på FO-nummernivå. Sedan summeras exporten och importen enligt näringsgren och ägartyp.

Statistikmetoden för beräkning av antalet exporterande eller importerande företags verksamhetsställen har ändrats i 2024 års statistikpublikation. Uppgifterna för år 2023 har också beräknats med den nya metoden. På grund av ändringen är uppgifterna för år 2023 och 2024 inte jämförbara med tidigare års uppgifter.