Hoppa till innehåll

Distansförsäljning (postförsäljning)

Distansförsäljning är försäljning av varor som transporteras till privatpersoner eller deras assimilerade köpare. När köparen av varan är en momsregistrerad näringsidkare sker ingen distansförsäljning av varan. I det här fallet är försäljningen av varor som transporteras till ett annat EU-land vanligtvis en gemenskapsintern försäljning och ett köp från ett annat EU-land är ett gemenskapsinternt förvärv.

Exempel 1: En privat konsument i Sverige gör ett inköp från ett finskt företags FI nätbutik. FI säljer och levererar varan från en distributionscentral i Finland direkt till den privata konsumenten i Sverige. Transaktionstypen är 12 och handelspartnerns momsnummer är QN999999999999.

I näthandeln säljs de flesta varorna från återförsäljare till privata konsumenter. Om varan i konsumentens medlemsland först säljs till ett företag innan den säljs till den privata konsumenten, är den gränsöverskridande transaktionen handel mellan två företag (B2B). En sådan här handel deklareras inte med kod 12, utan transaktionstypen är då 11.

Exempel på en situation som inte ska anmälas i Intrastat:

En privat person i Finland köper en vara i ett tyskt företags DE nätbutik. DE både levererar och fakturerar varan till privatkonsumenten. Ingen Intrastat-deklaration görs då uppgiftsskyldigheten endast gäller för företag. I detta fall är både köparen och mottagaren av varan är en privatkonsument.

Definition av uppgiftsskyldigheten för ett företag som bedriver distansförsäljning:

Ett företag som idkar distansförsäljning fastställs hos oss som statistikuppgiftslämnare om EU-internhandeln enligt samma allmänna principer som andra uppgiftslämnare, dvs. när den statistiktröskel som fastställts för kalenderåret i fråga överskrids.

Om ett företag registrerar sig i OSS-systemet i ett annat medlemsland och företagets FO-nummer upphör i Finland (bolaget har inte längre ett finskt FO-nummer) måste företaget kontakta Tullstatistiken på intrastat@tulli.fi för att avsluta Intrastat-rapporteringsskyldighet.

De särskilda ordningarna för moms (One Stop Shop)

  • Enligt särskilda system kan säljaren betala moms på försäljning av varor och tjänster till konsumenter i hela EU genom ett enda EU-land.
  • En säljare som inte använder särskilda system kommer att registreras för moms i de EU-länder där den har försäljning till konsumenter.
  • Särskilda momssystem finns i alla EU-länder. Eftersom momsplikter kan hanteras centralt i ett EU-land kommer användningen av ett särskilt system att minska den administrativa bördan för företag som handlar gränsöverskridande.

Läs mer från Skatteverkets webbsida De särskilda ordningarna för moms (One Stop Shop) - vero.fi.