Intrastats framtid
Sidan uppdaterad den 22 november 2024
För att minska uppgiftslämnarbördan vid Intrastat-deklarering godkände EU-kommissionens ESS-kommitté och kommitté för utrikeshandelsstatistik att planering av ett SIMSTAT-projekt (Single Market Statistics) skulle inledas år 2012. Förslaget var att alla medlemsländer samlar in uppgifter om den EU-interna exporten men att data om den interna importen konstrueras på basis av exportuppgifter från de övriga länderna. Ramförordningen om företagsstatistik trädde i kraft 1.1.2021 och obligatoriskt utbyte av mikrodata enligt Intrastat trädde i kraft ett år efter grundförordningen, dvs. från 1.1.2022. EBS-grundförordningen (EU 2019/2152) har publicerats i den officiella tidningen 17 december 2019.
Finska tullstatistiken utvecklade olika statistiska metoder i syfte att upprätthålla den nuvarande kvaliteten på statistiken och samtidigt minska svarsbördan för företagen. Finska Tullen under åren 2019-2024 hade som mål att i och med moderniseringen av Intrastat, upphöra i stora drag med Intrastat-deklarering av EU-intern import per företag, när mikrodata som tas emot från de övriga länderna skulle ersätta den. Företag kan dock inte befrias att rapportera Intrastat-import i Finland, eftersom mikrodata som tas emot från de övriga länderna inte kvalitativt ersätter Intrastat-deklarationer. Även i framtid kommer tröskelvärdet för Intrastat-uppgiftsskyldighet i Finland att fastställas årligen på ett sådant sätt att de minsta finländska företagen är undantagna från Intrastat-uppgiftsskyldigheten.
En ny statistisk metod utvecklades i tullstatistiken i EU-projektet 2022-2023, men för endast tio procent av företagen skulle mikrodata som erhållits från de övriga länderna nästan direkt ha ersatt Intrastat-deklarationer på ett företag per företag. År 2024 utvecklades ytterligare en statistisk metod i tullstatistiken som anpassade den metod som Danmark använder. Från december 2023 har kommit nödvändiga VIES-uppgifter att finnas tillgänglig från Finska skatteförvaltningen för detta ändamål snabbare än tidigare, eftersom säsongsbetonade momsuppgifter (i danske metod) inte var tillgängliga tillräckligt snabbt i Finland. VIES-uppgifter uppdateras med upp till tiotals procent efter publiceringen av den preliminära statistiken och uppdateringen varierar varje månad. I november 2024, som ett resultat av den andra statistiska metoden, skulle EU:s importstatistik bli för kort i den preliminära statistiken, och kvalitetsförändringarna av de statistiska uppgifter som skulle publiceras var inte acceptabla (till exempel distribution av kombinerade nomenklatur, distribution av transportsätt). Tullen skötte ärendet tillsammans med Statistikcentralen. Därefter kommer den tredje olika statistiska metoden att förklaras ytterligare, där mikrodata som erhållits från de övriga länderna skulle användas i distribution av EU-import under tröskelvärdet. Detta metoden skulle möjliggöra ett högre tröskelvärde för Intrastat-import, vilket skulle befria de minsta företagen från att rapportera Intrastat-import.
Mera information:
Statistikdirektör Olli-Pekka Penttilä, olli-pekka.penttila@tulli.fi